Özel Sani Konukoğlu Hastanesi İç Hastalıkları (Astım ve Alerji) Uzmanı Doç. Dr. Atila Ateş, Gaziantep Polis Meslek Yüksekokulu öğrencilerine domuz gribinden korunma yöntemlerini anlattı.
Doç. Dr. AteÅŸ, Gaziantep Polis MYO’da düzenlenen konferansta, kiÅŸisel hijyen, maske kullanımı ve risk grubundaki kiÅŸilerin aşı yaptırmalarının, domuz gribinden korunmada büyük önem taşıdığını söyledi.
Domuz gribinin, mevsimsel gribin aksine çocuk ve gençlerde daha sık görüldüğünü anımsatan Doç. Dr. Ateş, hastalığın gebelerde daha ağır seyrettiğini, düşük ve anne karnında çocuk ölümlerine yol açtığına dikkati çekti.
AteÅŸ, boÄŸaz aÄŸrısı, öksürük, nezle, baÅŸ ve vücut aÄŸrıları ve halsizliÄŸin domuz gribinin en önemli belirtileri olduÄŸunu bildiren Doç. Dr. AteÅŸ, ‘’Ağır hastalarda nefes darlığı, göğüs aÄŸrısı, uzun süren ateÅŸ ve bilinç bulanıklığı görülebilir, küçük çocuklar, gebeler, kronik hastalığı olan kiÅŸiler ise domuz gribine karşı daha duyarlıdır’’ dedi.
Domuz gribi virüsünün insandan insana öksürük, aksırık ile damlacık enfeksiyonu şeklinde solunum yoluyla bulaştığını anlatan Doç. Dr. Ateş, korunmada kişisel hijyen yanında maske kullanılmasını önerdi.
Domuz gribi aşısının yan etki olarak mevsimsel grip aşısına benzer olduÄŸunu kaydeden Doç. Dr. AteÅŸ, ‘’Domuz gribi aşısının bazı istisnalar dışında önemli bir yan etkisi görülmemiÅŸtir. Domuz gribi aşısı daha önce grip aşısı olanların yanı sıra, yan etkisi görülenlere ve yumurta alerjisi olanlara yapılmamalı’’ diye konuÅŸtu.
Doç. Dr. Ateş, domuz gribinin hekim tarafından uygulanacak etkin ilaçlarla tedavi edilebileceğini sözlerine ekledi.
Doç. Dr. Ateş, konferansının sonunda Polis Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin domuz gribine ilişkin sorularını yanıtladı.
Okunma Sayýsý: 14804